Recepten uit Texas
Everything is bigger in Texas, dat is het motto van deze staat. Dat zie je terug in het formaat van de gerechten, zoals bij de grote sheet cake, maar ook in de Texaanse keuken zelf. De staat van de Tex-Mex is namelijk zo groot, dat de keuken ook nog eens per regio verschilt. Hij valt op te delen in 5 regio’s met ieder andere invloeden en ingrediënten.
Zuid Texas
Het zuiden van Texas is de regio van de welbekende Tex-Mex, en dit is dus waarschijnlijk de keuken waar je aan denkt bij Texaans eten. De chili con carne die we in Nederland veel eten, is het beste voorbeeld van de Tex-Mex keuken, hoewel ze hem daar een stuk pittiger eten dan bij ons. De term Tex-Mex werk voor het eerst gebruikt in een kookboek in de jaren ‘70 en is een samenvoeging van de woorden Texas en Mexico. Het zuiden van deze staat grenst aan Mexico en dat zie je dus uiteraard ook terug in het eten en drinken. In de cockail ranch water is de Mexicaanse invloed duidelijk zichtbaar door de tequilla. Aan de Tex-Mex keuken wordt ten opzichte van echt Mexicaans eten wel een Amerikaanse twist gegeven, zo wordt er veel meer komijn gebruikt dan in Mexico. Dit is nog een overblijfsel van Marokkaanse immigranten lang geleden. De overeenkomsten met de Mexicaanse keuken zie je vooral in ingrediënten zoals bonen, avocado’s, tortillas, salsa en pepers. Het ontbijtgerecht Miga’s sluit hier goed bij aan maar ook in de heerlijke Texas trash dip zitten deze ingrediënten en kruiden.
De kustlijn
In de kustregio van Texas zie je vanzelfsprekend veel meer vis en zeevruchten terug in de keuken. Deze regio grenst aan Louisiana, die een typische Cajun- and Creole keuken heeft (meer hierover lees je hier). De invloeden die je daar veel ziet uit de Franse en Spaanse keuken, kom je ook in dit stuk van Texas tegen. Roodbaars en snapper wordt veel gevangen en zie je dus vaak op de menukaart staat. Vis wordt hier vaak ‘blackened’ bereid. Hierbij wordt de vis gepaneerd in een laagje kruiden en in de pan gebakken, waardoor hij een knapperig donker laagje krijgt.


Oost Texas
Het oosten van Texas grenst aan de zuidelijke staten van Amerika, waardoor het daar veel mee gemeen heeft. Net als die staten hebben in deze regio van Texas vroeger veel slaven uit Afrika gewoond. De Afrikaanse invloeden in de keuken zie je hier, net als in de zuidelijke staten, vooral terug op het gebied van barbecue. Brisket is de trots van Texas, maar ze zijn ook dol op ribs of kip. Alles wordt gegeten met heel veel saus. Country gravy is populair, vooral bij chicken fried steak, die hier heel erg populair is. De voorliefde om eten te frituren hebben ze ook gemeen met de zuidelijke staten, behalve steak wordt hier nog veel meer gefrituurd. Catfish, een meerval, kom je ook in veel restaurants in gefrituurde vorm tegen.
Centraal Texas
Het midden van texas is de thuisbasis van de cowboys. Tijdens het wilde westen verplaatsen cowboys zich vooral op een paard of met paard en wagen, waardoor hun middelen om te koken beperkt waren. Deze manier van koken wordt chuckwagon cooking genoemd. Een chuckwagon was een huifkar die in een karavaan mee reed en het eten vervoerde, zodat de cowboys dit zelf niet hoefde mee te nemen. Meestal werden bonen, spek, meel en andere houdbare ingrediënten meegenomen. Voor rundvlees, voornamelijk in de vorm van steaks, werd soms ter plekke gezorgd dankzij het vee dat ze onder hun hoede hadden. Een keuken hadden ze natuurlijk niet tot hun beschikking, dus werden er vooral stoofpotten en andere eenpansgerechten gemaakt, op het kampvuur. In de hedendaagse keuken zie je dit nog heel duidelijk terug in gerechten als de cowboy stoofpot en cowboy bonen. Op de great plains in Texas, iets boven het midden van Texas, wordt veel graan verbouwd. Daardoor zie je in dit stuk van Texas meer gerechten die bloem bevatten. Er wordt meer brood gegeten, waar Texas toast van wordt gemaakt, maar ook kolaches en klobasneks komen daarom hier vandaan.


West Texas
De keuken in het westen heeft redelijk veel gemeen met het eten uit het zuiden van Texas. Ook in het westen wordt ook veel gebarbecued, maar dan meer op de manier waarop de cowboys het deden. Dus gewoon boven een vuur, zonder al te veel poespas. Hier doen ze niet aan urenlange gerechten op een smoker, de smaak komt niet van de rook maar van de vlammen. Er wordt dus ook vooral vlees gekookt dat snel klaar is, zoals karbonades, worst en kip. Dit stuk van Texas bestaat vooral uit hoge bergen en dalen, met veel droge grond. Hier groeien dus ook niet veel gewassen. Vroeger werden er wel in het dorp Pecos heerlijke cantaloupes geteeld, maar die zijn vandaag de dag bijna niet meer te vinden. De bekende stad El Paso, helemaal in het westelijkste puntje van Texas wordt gezien als de beste plek om te Mexicaans eten in Amerika. Hier, maar ook wel in het zuiden van Texas, worden bijvoorbeeld gewoon taco’s als ontbijt gegeten.
Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Texas? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.