Recepten uit New Mexico

 

New Mexico, een staat vol culturele diversiteit en prachtige natuur, biedt een geweldige ervaring voor als je er op reis gaat. Van prachtige landschappen tot een rijke geschiedenis, er is hier veel te ontdekken. Maar wat New Mexico echt bijzonder maakt, is de culinaire traditie. De keuken van New Mexico is een unieke mix van Spaanse, inheemse en Mexicaanse invloeden, met gerechten van pittige chili’s tot zoete sopapillas.

Lokale ingredienten

In de keuken van New Mexico worden relatief vaak verse ingrediënten gebruikt. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van lokale ingrediënten zoals maïs dat gebruikt wordt in tortilla’s, maisbrood en tamales. En tomaten, die gedijen onder de warme zon van het Zuidwesten, worden vaak gebruikt in salsa’s, stoofschotels en salades. Bonen, zoals zwarte bonen en pinto bonen, worden ook heel veel gegeten in New Mexico. En ook met rijst wordt veel gekookt. Al deze ingrediënten samen vindt je in de Southwestern rijst. Een echt bijzonder lokaal ingrediënt dat je moet proberen als je in deze staat bent is de prickly pear, een cactussoort. Die wordt gebruikt in alles, van drankjes en desserts tot sauzen en salades.

Mexicaanse invloeden

In het Zuidwesten van Amerika is de invloed van Mexico groot op de keuken en dat is niet anders in New Mexico. Denk aan enchiladas, fajita’s, quesadillas en guacamole. Die smaken zijn authentiek, met al verse kruiden, pepers en specerijen. Daarnaast zijn gerechten zoals carnitas, ceviche en chilaquiles ook populair in de Zuidwestelijke keuken, waarbij traditionele Mexicaanse smaken worden gecombineerd met lokale ingrediënten en kooktechnieken.

Spaanse invloeden

De Spaanse invloed in de keuken van New Mexico gaat terug naar de 16e eeuw, toen Spaanse ontdekkingsreizigers de regio koloniseerden. Ze brachten nieuwe ingrediënten zoals olijfolie, varkensvlees en kruiden mee en introduceerden andere kookmethoden. Deze mix van Spaanse en lokale keukens resulteerde in iconische gerechten zoals carne adovada en sopaipillas, een gefrituurde brooddeeg die vaak wordt geserveerd met honing dat ontzettend populair is in New Mexico. Je kan het eten als bijgerecht of als dessert. 

Pueblo

De inheemse Pueblo-bevolking van New Mexico heeft een rijke culinaire traditie die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Met de nadruk op lokale, gezonde en seizoensgebonden ingrediënten zoals maïs, bonen en pompoen. Die bijvoorbeeld worden gecombineerd in de Drie zussen soep en calabacitas. Maar ook stoofschotels, maïsproducten en gefrituurde deegwaren zoals fry bread zijn populair waar de Pueblo weer net een andere draai aan geven dan de bekende variant van de Navajos. Een interessant weetje is dat de in New Mexico zo geliefde chilipeper niet alleen een belangrijk ingrediënt is, maar ook een culturele betekenis heeft. Al eeuwenlang worden chilipepers gebruikt door bijvoorbeeld de Pueblo-indianen, die ze niet alleen als voedsel gebruiken, maar ook voor rituele doeleinden en medicinale doeleinden.

Chili

De keuken van New Mexico is niet compleet zonder de chilipeper, die een centrale rol speelt in bijna alle gerechten. De inwoners van New Mexico hebben zelfs een officiële vraag vastgelegd: rood of groen? Deze vraag verwijst naar de kleur van chilipepers en wordt gesteld bij het bestellen van een gerecht. Deze vraag krijg je niet alleen als je typische gerechten zoals enchiladas of huevos rancheros bestelt, dit kan ook gewoon gevraagd worden bij een bestelling van een burger of pizza. De groene en rode pepers komen van dezelfde plant, maar worden op verschillende tijdstippen geoogst. De groene pepers zijn iets pittiger en de rode zijn iets zoeter. Als je niet kunt kiezen, bestel dan “Christmas”, een mix van rood en groen.

 

Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Arizona? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest of op Instagram.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 min
Wachten : 10 min
Calabacitas
20220430201150
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 min
Fajita’s
20200710210158
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 min
Wachten : 15 min
Southwestern rijst
20200706170712