Eten in het zuidwesten van Amerika
De Southwest regio van Amerika staat bekend om zijn zinderende zon, uitgestrekte woestijnen en prachtige natuur. Maar deze regio ook een unieke keuken die zeker een reden is om deze streek te bezoeken. Het eten in het zuidwesten van Amerika is sterk beïnvloed door de Mexicaanse keuken en de Sonora woestijn.
Bonen
In deze regio spelen bonen een belangrijke rol in de lokale keuken en zijn ze een essentieel ingrediënt in veel traditionele gerechten. Vooral de pinto boon is erg populair en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals chili con carne en frijoles refritos. Andere populaire bonensoorten zijn de navy boon en de zwarte boon. Navy bonen worden vaak gebruikt in gerechten zoals ham en bonen, terwijl zwarte bonen vaak worden gebruikt in Tex-Mex-gerechten zoals burrito’s en nacho’s. Bonen zijn niet alleen lekker, maar ook erg voedzaam en vormen een belangrijke bron van eiwitten. Cowboys uit deze regio aten ook veel bonen, en bereidde dat in een enkele pan op een vuurtje. Daar komen waarschijnlijk gerechten als de cowboy stoofpot en cowboy bonen vandaan.


Pepers en kruiden
Een van de belangrijkste kenmerken van de Southwest keuken is het gebruik van pepers en kruiden. Pepers zijn een vast ingrediënt in de meeste gerechten en worden in verschillende vormen gebruikt, van verse pepers tot gedroogde en gemalen pepers. In New Mexico zijn chili pepers niet alleen een vast onderdeel van de keuken, maar ook een onderdeel van de cultuur. De inwoners van New Mexico hebben zelfs een officiële vraag vastgelegd: rood of groen? Deze vraag verwijst naar de kleur van chili pepers en wordt gesteld bij het bestellen van een gerecht. Deze vraag krijg je niet alleen als je typische gerechten zoals enchiladas of huevos rancheros bestelt, dit kan ook gewoon gevraagd worden bij een bestelling van een burger of pizza. De groene en rode pepers komen van dezelfde plant, maar worden op verschillende tijdstippen geoogst. De groene pepers zijn iets pittiger en de rode zijn iets zoeter. Als je niet kunt kiezen, bestel dan “Christmas”, een mix van rood en groen.
Kruiden spelen ook een belangrijke rol in de Southwest keuken. Mesquite, koriander en komijn zijn enkele van de meest gebruikte kruiden. Deze kruiden geven gerechten een unieke smaak en aroma.
Arizona en de Sonoran keuken
In Arizona heeft de lokale keuken een sterke invloed van de Sonora woestijn. Tarwe is hier het belangrijkste gewas in plaats van mais, wat je vaak ziet in de rest van Mexico. Tortilla’s zijn hier dan ook vaak van tarwe in plaats van mais. De cactus is een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de Sonoran keuken. De cactus wordt vaak geserveerd als salade of gebruikt in soepen en stoofschotels, maar je kan er ook lekkere limonade mee maken.
De Sonoran hot dog is het meest bekende gerecht uit de Sonoran keuken. Deze hot dog is omwikkeld met spek en wordt geserveerd met bonen, tomaten, uien en jalapeno pepers. Het gerecht is geïnspireerd op de Mexicaanse “carne asada” en is ontstaan in de Mexicaans-Amerikaanse gemeenschap van Tucson. De Sonoran hot dog is sindsdien populair geworden in het hele zuidwesten van de VS en wordt vaak geserveerd op straatmarkten en sportevenementen.
Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe Amerikaanse recepten uit deze staat? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.