Recepten uit Colorado

 

De lokale keuken van Colorado is een unieke en heerlijke mix van smaken die de uiteenlopende geografie, het klimaat en de cultuur van de staat weerspiegelt. Van inheemse ingrediënten als bizon tot de invloed van Spaanse kolonisten, het lokale eten van de Centennial State heeft voor elk wat wils. Colorado is een ongelooflijk diverse staat als het om eten gaat. Denver alleen al heeft meer dan 2000 restaurants met keukens uit de hele wereld.

 

Rocky Mountains

De Rocky Mountain keuken kenmerkt zich door de stevige porties en de combinatie van lokale ingrediënten, waaronder wildvlees zoals eland, bizon, hert en forel, maar ook wilde paddenstoelen en verse kruiden. Deze manier van koken gaat eeuwen terug tot de tijd dat de Indianen in de Rockies jaagden en verzamelden voor voedsel. Tegenwoordig kun je deze zelfde ingrediënten terugvinden in recepten met een moderne twist zoals gerookte bizon chili of eland stroganoff.

Bizon is een niet te missen onderdeel van de keuken van Colorado. Een dier dat al deel uitmaakt van het plaatselijke dieet, lang voordat de Europeanen in de staat aankwamen. Bizonvlees is magerder dan rundvlees en bevat minder calorieën, maar heeft toch veel smaak in elk gerecht waarin het wordt gebruikt. Van klassieke bizonburgers tot moderne taco’s gevuld met bizon gehakt, dit ingrediënt is tegenwoordig in heel Colorado op het menu te vinden.

Denver omelet

De Denver omelet, ook wel de western omelet genoemd, is waarschijnlijk door Chinese migranten gemaakt als variatie op foo yung hai. Deze migranten werkten daar aan de spoorweg aanleg en hadden een stevige en voedingsrijke maaltijd nodig. Er bestaan ook veel varianten van dit gerecht, zoals een ontbijt burrito of hartige muffin met dezelfde ingrediënten.

Barbecue

Net zoals in de rest van Amerika, zijn ze in Colorado ook dol op barbecue. Of ze nu langzaam boven een open vuur worden bereid of snel boven hete kolen worden gegrild, de barbecue recepten variëren van stad tot stad, maar bevatten meestal een droge rub van kruiden gecombineerd met een saus op basis van tomaat.

 

Zuidwesterse invloeden

De invloed van de Spaanse kolonisten en Mexicaanse immigranten die in Colorado hebben gewoond is te zien in de kookstijl en ingrediënten. Zuidwesterse smaken als chilipeper, komijn en knoflook zijn te vinden in gerechten als enchiladas of huevos rancheros, en ingrediënten als tortilla’s en bonen kom je tegen in gerechten zoals zoals burrito’s en tacosalades. Ook in de desserts zie je veel zuidwesterse invloeden, bijvoorbeeld bij de populaire sopapillas, churros en obleas. 

Groene chili kom je rond Colorado overal tegen en ze doen het overal op. Zelfs in je ontbijt burrito. Colorado grenst aan New Mexico, waar deze chili ook veel wordt gegeten. Beide staten claimen de beste variant te hebben, maar eigenlijk zit er weinig verschil in. Alleen de pepers smaken iets anders door het verschil in klimaat.

Cowboy cookies 

Zowel pecannoten, chocolade als kokos komen niet uit Colorado, maar toch zijn deze koekjes een signature food uit die staat. Het is logisch dat ze er trost op zijn, want het is een chocolate chip cookie, maar dan nog beter. De eerste Cowboy cookie werden gemaakt door de Colorado Cowgirls, een groep vrouwen die aan rodeo’s deelnamen. Ze hadden een koekje nodig dat ze genoeg energie gaf voor hun wedstrijden. De koekjes werden zo populair dat ze ze bij hun rodeo’s begonnen te verkopen. Tegenwoordig kun je overal in Colorado Cowboy cookies vinden. Ze worden verkocht in bakkerijen, cafés en zelfs tankstations. Als je ooit in Colorado bent, probeer er dan zeker een (of twee)!

 

Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Colorado? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.

Aantal stuks: 18
Bereidingstijd: 20 min
Wachten : 15 min
Cowboy Cookies
20200713171659
Aantal personen: 1
Bereidingstijd: 15 min
Denver omelet
20220217202253
Aantal stuks: 12
Bereidingstijd: 5 min
Wachten: 5 min
S’mores
20200721172342