Recepten uit Washington
Als je denkt aan eten in Washington State, denk je waarschijnlijk meteen aan de verse vis en zeevruchten die uit het water van de Pacific Northwest worden gehaald. En hoewel die zeker de moeite waard zijn, heeft de lokale keuken nog meer lekkers in huis. Van Seattle tot Spokane en van Yakima tot Bellingham vind je heerlijke gerechten met de vele ingrediënten die deze staat te bieden heeft.
Koffie
Seattle is de geboorteplaats van Starbucks, dus het is geen verrassing dat koffie hier een belangrijk onderdeel van de cultuur is geworden. Bij Starbucks vind je klassiekers als een pumpkin spice latte of een iced matcha latte als alternatief op koffie.
Maar er zijn ook tal van lokale koffiehuizen waar je van heerlijke koffie kunt genieten. Probeer bijvoorbeeld eens een americano van Victrola Coffee Roasters, of een cappuccino van Espresso Vivace.
Zeevruchten
Zoals eerder vermeld, zijn de zeevruchten hier fantastisch. Je kunt hier heerlijke zalm, krab, oesters en mosselen krijgen. Probeer bijvoorbeeld eens de Dungeness-krab, die hier in overvloed wordt gevangen en beschouwd wordt als de beste krab ter wereld. Of ga voor een bord met gebakken oesters uit de Puget Sound. Als je meer een liefhebber bent van modern streetfood, zijn er ook heerlijke vistaco’s te krijgen bij foodtrucks.
Aziatische invloeden
De Noordwestelijke keuken is sterk beïnvloed door Aziatische immigranten die zich hier halverwege de vorige eeuw in groten getale vestigden. Een voorbeeld is teriyaki, waarbij gemarineerd rundvlees of kip wordt gegrild met een zoetzure teriyakisaus. Deze saus smaakt in Washington net wat anders dan je misschien gewend bent, door de invloed van de vele Koreaanse immigranten die er door de loop der jaren hun eigen twist aan hebben gegeven. Dit gerecht wordt in restaurants vaak geserveerd met salade en rijst.
Farm-to-table
Dankzij het milde klimaat is het in de meeste delen van het jaar mogelijk om het hele jaar door verse groenten te verbouwen in de staat Washington. Appels zijn al sinds de koloniale tijd niet meer weg te denken, tegenwoordig vind je overal in de steden boerenmarkten vol met seizoensfruit zoals kersen in de zomer of peren in de herfstmaanden.
Door de overvloed aan verse producten kiezen ook veel restaurants voor een farm-to-table benadering. Dit betekent dat ze gebruikmaken van lokale ingrediënten om hun gerechten te bereiden.
Dutch Baby
Een van de meest iconische gerechten uit de lokale keuken van Washington State is de Dutch Baby. Dit is een pannenkoek die wordt gebakken in een gietijzeren pan en die rijst tot grote hoogte. Dit ontbijt heeft geen Nederlandse roots in zoals de naam zou doen vermoeden, de bedenker uit Seattle baseerde ze rond 1900 op Duitse pannenkoeken. Het wordt geserveerd met poedersuiker en citroen en is een favoriet bij zowel locals als toeristen. Probeer deze heerlijke pannenkoek eens bij de Original Pancake House in Seattle.
Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Washington? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.