Recepten uit Vermont

 

Vermont, gelegen in het noordoosten van de Verenigde Staten, staat vooral bekend om zijn prachtige natuur, maar is ook het bezoeken waard door het lekkere lokale eten. Door een overvloed aan boerderijen zijn er in Vermont genoeg verse, lokale ingrediënten. Denk aan kazen, ahornsiroop, kalkoen en appels. De staat heeft ook een goede reputatie opgebouwd op het gebied van ambachtelijke bieren, met veel brouwerijen die een breed scala aan bierstijlen produceren. Ook zijn er genoeg ciderhuizen te bezoeken tijdens je bezoek aan Vermont.

 

Appels

Als je in Vermont bent, zul je snel merken dat de staat beroemd is om zijn appelboomgaarden. Probeer als je in deze staat bent daarom vooral eens een stuk versgebakken appeltaart. Appelcider is ook een aanrader en typisch voor deze staat. Met name in het najaar maken ze hier ook appelcider donuts van. Deze donuts worden gemaakt met appelcider en bestrooid met kaneel suiker, waardoor ze vooral goed bij de herfst passen.

Boerderijen

De geschiedenis van eten in Vermont is diep geworteld in traditie en zelfvoorzienendheid door de vele landbouw. Vroeger verbouwden de inwoners hun eigen gewassen en hielden ze hun eigen vee en van oudsher staat Vermont bekend om zijn zuivelproducten, zoals cheddar kaas en ahornsiroop, die al generaties lang op boerderijen worden geproduceerd. Tegenwoordig wordt deze traditie voortgezet met ‘farmers markets’, ofwel boerenmarkten, waarbij nadruk wordt gelegd op verse en seizoensgebonden ingrediënten. Meer dan in andere staten wordt in Vermont gekookt met lokale producten, er zijn hier dan ook veel farm-to-table restaurants te vinden. 

 

Esdoornsiroop

Als er één ding is waar Vermont beroemd om is, dan is het wel esdoornsiroop. Dit vloeibare goud wordt geoogst uit de ahornbomen. Bezoek een esdoornboerderij tijdens de lente en je kunt het hele proces van het aftappen van de bomen tot het bottelen van de siroop meemaken. Esdoornsiroop is niet alleen heerlijk op pannenkoeken en wafels, maar het wordt ook gebruikt als een zoete glazuur voor gegrilde kip of varkensvlees. Vergeet niet een flesje mee naar huis te nemen als je deze staat bezoekt. 

Seizoensgebonden eten

Vermonters weten hoe ze optimaal kunnen profiteren van de seizoenen. Ze hebben de luxe dat ze veel boerderijen in hun staat hebben waardoor er genoeg verse, lokale producten zijn die gedurende het jaar veranderen met de seizoenen. In de zomer eet je verse aardbeien en frambozen die geplukt zijn bij een lokale boerderij. In de herfst geniet je van  appelcider donuts en pompoen in bijvoorbeeld een pompoentaart. En in de winter warm je jezelf op met stoofschotels of een kom dampende chowder, gemaakt met verse kokkels uit Lake Champlain.

Kaas

Vermont is een kaasparadijs en met name de cheddar uit deze staat wordt vaak beschouwd als een van de beste cheddars die in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn. Wat Vermontse kaas echt onderscheidt, is de nadruk op traditioneel vakmanschap en het gebruik van hoogwaardige, lokale zuivelproducten. Er worden veel verschillende varianten gemaakt, maar meestal is hij net wat pittiger en vooral voller van smaak dan de gebruikelijke Cheddar. Als je je echt in Vermont wil wanen kan je met deze kaas een Vermonter sandwich maken, waar ook nog andere typische ingrediënten op zitten zoals appel en kalkoen.

Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Vermont? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Instagram of Pinterest.

Aantal stuks: 10
Bereidingstijd: 25 min
Wachten: 25 min
Appelcider donuts
20230108152252
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 25 min
Wachten : 1 uur en 40 min
Apple pie

Apple pie

25 min
20200705165838
Aantal stuks: 8-10
Bereidingstijd: 25 min
Wachten : 1 uur
Maple candy
20220312200153
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 10 min
Wachten: 20 min
Maple scones
20240101191756