Recepten uit Rhode Island

 

Rhode Island heeft 650 kilometer kustlijn. Daarom is het niet gek dat je veel vis, schelp- en schaaldieren op de menukaart tegenkomt. Calamari moet je zeker eten als je in Rhode Island op bezoek bent. Die heeft hier een minder dikke beslag laag dan in de rest van het land en worden meestal met pimientos en kruidenboter geserveerd. Lobster ravioli is ook een bekend gerecht dat je hier veel tegenkomt. 

 

Clams

In Rhode Island staan veel gerechten met clams op de menukaart. Als je een gerecht wilt maken waar clams in zitten kan je kokkels of vongole gebruiken. Overal in  New England wordt clam chowder gegeten, dit is een makkelijke  romige soep. Rhode Island heeft ook een eigen variant die helder is omdat er geen zuivel in zit. Clams casino zijn open kokkels met een gepaneerd laagje erop, stuffed clams is het grote broertje van dit gerecht. Nog een ander gerecht met clams is clam cake. Je zou denken dat deze zouden lijken op crab- of fishcakes, maar dat is niet zo. Het heeft wat weg van een oliebol, met fijngehakte kokkels erin verwerkt. 

 

Italiaanse invloeden

De meeste Amerikanen met Italiaanse roots vind je in de Mid Atlantic regio en daarnaast ook vooral in Rhode Island. De meatball sub is een typisch voorbeeld van de Italiaans-Amerikaanse keuken. Maar ook pizza strips, die als snack worden gegeten zijn een goed voorbeeld. Een sub, ofwel een submarine sandwich wordt door het hele land gegeten. In New England noemen ze zo’n broodje een grinder. Het meest typerende broodje uit deze regio is waarschijnlijk de Italian grinder. Een doghboy is een ontbijt, dessert of snack van gefrituurd pizzadeeg met een heleboel poedersuiker er op.

 

Portugese invloeden

Tien procent van de inwoners van Rhode Island heeft voorouders uit Portugal, er zijn dan ook veel Portugese restaurants te vinden. Caldo verde is een Portugese soep die veel in deze staat gegeten wordt. Portuguese sweet bread en Malasada zijn lekkere wat zoetere aanraders uit de Portugese keuken. Bife a Casa, ook wel een house steak genoemd, is ook een gerecht met Portugese invloeden dat toch perfect in de Amerikaanse keuken past vanwege de friet en jus. 

Drinken

Frozen lemonade is echt een typisch drankje dat je bijna alleen in Rhode Island krijt. De limonade van Del’s is de meest beroemde en mag je eigenlijk niet overslaan als je een bezoek brengt aan deze staat. De winkels van Del’s hebben natuurlijk een apparaat om het ijs te verkruimelen, als hem thuis wil maken moet je aan de slag met een vorm om het ijs te schapen. Maar dat is het zeker waard. Een ander bekend en gekoeld drankje is koffie cabinet. Dat is een milkshake met koffie siroop die je alleen in Rhode Island tegenkomt. De Newport Creamery is bekend om hun cabinets die ze Awful Awfuls noemen. Coffee milk is ook een typisch drankje uit deze staat. Hierbij meng je koffiesiroop met melk.

 

Johnnycakes

Overal in Amerika worden pancakes gegeten en iedere regio lijkt ook zijn eigen variant te hebben. In Rhode Island zijn dat Johnnycakes. Deze pannenkoekjes worden deels gemaakt met maismeel. Ze kunnen in dikte verschillen en er bestaat veel discussie over, of je ze met melk of met water hoort te maken. Oorspronkelijk werden ze als bijgerecht bij het avondeten gegeten, maar tegenwoordig is het toch echt een ontbijt dat je met boter en maple syrup eet. Er is zelfs een Johnnycake vereniging sinds 1972, de Society for the Propagation of the Johnnycake Tradition in Rhode Island. Die zetten zich er onder andere voor in om mensen het juiste traditionele maismeel uit de regio te laten gebruiken, zodat je de enige echte Johnnycakes krijgt.

 

 Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Rhode Island? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 15 min
Wachten: 8 uur
Bevroren limonade
20200708121756
Aantal personen : 2
Bereidingstijd: 15 min
Wachten : 1 uur
Bife a casa
20210814193230
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 min
Wachten : 30 min
Hot Wieners
20220116145026
Aantal stuks: 2
Bereidingstijd: 10 min
Wachten: 10 min
Italian Grinder
20231001192416
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 5 min
Wachten : 30 min
Koffie cabinet
20220228153104
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 25 min
Meatball sub
20211205102625
Aantal stuks: 10
Bereidingstijd: 15 min
Wachten : 20 min
Pizza strips
20220409201358