Eten in New England
De naam doet het al vermoeden, maar in New England kom je in de keuken veel Engelse en Ierse invloeden tegen. Maar de invloed van de inheemse bevolking zie je ook nog duidelijk terug in het eten, wat resulteert in een interessante mix van gerechten en smaken met een nadruk op zuivelproducten, vis en schaal- en schelpdieren, en lokale ingrediënten. Van de iconische clam chowder tot de Thanksgiving-klassiekers, deze regio heeft veel te bieden voor liefhebbers van culinaire tradities en smaken.
Baked beans en andere Britse invloeden
De naam doet het al vermoeden, maar in de keuken van New England kom je veel Engelse en Ierse invloeden tegen. Zo staat de stad Boston bekend om zijn baked beans, wat heeft geleid tot de bijnaam Beantown. Maine heeft een soortgelijk bonengerecht met maple syrup. Dit gerecht heeft duidelijk zijn oorsprong in het bekende Britse ontbijt en wordt in New England vaak als bijgerecht gegeten. De favoriete kooktechnieken van de regio zijn stoven en bakken.
Appels
Appels zijn ook een belangrijk onderdeel van de keuken van New England. De regio staat bekend om zijn vele appelboomgaarden en de productie van appelcider en appeltaart. Je kan hier lekkere gerechten als Brown Betty, appelcider donuts of natuurlijk gewoon appel pie van maken. In de herfst zijn er tal van appelplukactiviteiten in de regio, waarbij bezoekers zelf appels kunnen plukken. Een aanrader als je in die periode een bezoek brengt aan deze streep.
Vis en zeevruchten
Met de zee grenzend aan elke staat behalve Vermont, is het geen verrassing dat vis en schaal- en schelpdieren veel gegeten worden in deze regio. Maine staat bekend om zijn kreeft, maar het meest iconische gerecht uit New England is clam chowder. Dit is een dikke romige soep van kokkels, waarbij het gebruik van zuivelproducten, zoals room, vaak terugkomt in de keuken van New England. Als je niet van schelpdieren houdt, kan je ook de variant van deze soep maken met mais.
Native American invloeden
Ook de inheemse bevolking heeft veel invloed gehad op de hedendaagse keuken van New England. Zij gebruikten veel lokale ingrediënten zoals maple syrup, aardappelen, maïs en maïsmeel. Zo wordt maïsmeel bijvoorbeeld gebruikt in Johnnycakes en Indian pudding, twee populaire gerechten in deze regio.
Thanksgiving
Veel gerechten die we kennen van een traditioneel Thanksgiving-diner komen uit New England. De pelgrims kwamen in 1620 aan in Amerika en stichtten in Plymouth, Massachusetts hun eerste kolonie. Hier zou niet veel later volgens de verhalen de eerste Thanksgiving worden gevierd. In New England vind je vaak kalkoen op het menu, die veel voorkomt in de regio. En met name in Massachusetts groeien veel cranberries, waarvan een saus wordt gemaakt tijdens dit feestelijke diner.
Wil je geen recept uit het New England missen? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.