Recepten uit North Dakota

 

Waarschijnlijk heb je niet direct een beeld bij de keuken van North Dakota. Maar toch zijn er ingrediënten, invloeden en gerechten die typisch zijn voor deze staat. Deze staat heeft een rijke culinaire geschiedenis, met een lokale keuken die sterk beïnvloed is door de vele, vooral Duitse, immigranten die zich hier in de 19e eeuw vestigden. De lokale gerechten zijn eenvoudig, voedzaam en vaak gemaakt van lokale ingrediënten. Het gebied is trots op zijn landbouw-erfgoed en dat is terug te zien in de ingrediënten die gebruikt worden in de gerechten.

 

Lokale ingredienten

North Dakota staat bekend om zijn uitgestrekte landbouwgronden en de producten die daaruit voortkomen. Het gebied is vooral rijk aan granen, zoals tarwe en haver, en wordt vaak aangeduid als de “tarwehoofdstad van Amerika”. In de keuken van North Dakota wordt ook veel vlees gebruikt. Rundvlees, varkensvlees en wild, zoals herten en bizons. De Pitchfork Steak die je kan eten in de plaats Medora is kenmerkend voor deze regio en moet je echt proberen als je hier op reis bent. Je biefstuk wordt gegrild op een hooivork. De walleye is een vissoort die veel voorkomt in de meren en rivieren van North Dakota en wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de lokale keuken. De walleye is een zoetwatervis en heeft een milde, zoete smaak en stevig vlees. Het wordt vaak gebakken maar is ook lekker in een stoofpot of soep.

Hotdish

Een ander kenmerkend gerecht uit de keuken van North Dakota is de hotdish. Dit gerecht is populair vanwege zijn eenvoudige bereiding en veelzijdigheid. De hotdish kan in verschillende variaties worden gemaakt, maar deze ovenschotel bestaat altijd uit vlees, groenten en aardappelpuree of tater tots. Soms wordt de aardappel vervangen door pasta. Meestal wordt voor de saus soep uit een blik gebruikt. Het wordt vaak geserveerd als maaltijd voor grote groepen mensen, en is populair bij familiebijeenkomsten en potlucks.

Duitse invloeden

De Duitse invloed op de keuken van North Dakota kan niet worden onderschat. Een groot aantal Duitse immigranten vestigde zich in de staat in de 19e eeuw, en bracht hun culinaire tradities en gewoontes mee. Een van de meest iconische gerechten die deze invloed weerspiegelen is knoephla soep. Het bestaat uit dumplings of knoephla, die worden gemaakt van aardappelen, bloem en eieren, die vervolgens worden geserveerd in een rijke, romige bouillon van kippen- of rundvlees. Cheese Buttons zijn met kaas gevulde dumplings die ook een Duitse herkomst hebben en typisch zijn voor deze regio. 

 

Walking Taco

De frito pie, waar de walking taco op gebaseerd is, komt uit Texas. Maar de walking taco is vooral populair in het midwesten. Daar bedachten ze dat dit een makkelijke manier was om te eten tijdens een football wedstrijd. Maar ook tijdens het kamperen of onderweg is het natuurlijk handig. Je kan er naar smaak toppings op doen. De walking taco is snel, gemakkelijk en handig en wordt beschouwd als een comfort food in North Dakota

Zoetigheid

Naast hartige gerechten, heeft de keuken van North Dakota ook een aantal zoete lekkernijen te bieden. Bakkerijen in het gebied staan bekend om hun brood, gebak en gebakjes. Ook hier zie je Duitse invloeden terug want een populaire traktatie is kuchen, een soort zoete cake die vaak wordt gevuld met fruit of kwark. Daarnaast is chokecherry-jam een populair lokaal product, dat wordt gemaakt van een inheemse struik die veel voorkomt in North Dakota. Je kan hier ook lekkere pie mee maken, of zelfs barbecuesaus. 

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 min
Chippers

Chippers

10 min
20220208134752
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 min
Wachten: 30 min
Hotdish

Hotdish

15 min
20231105133110
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 min
Wachten: 40 min
Knoephla soep
20230412195616
Aantal stuks: 6
Bereidingstijd: 10 min
Wachten: 15 min
Walking taco
20230604143216