Recepten uit Illinois
De keuken van Illinois wordt voor een heel groot deel bepaald door Chicago. Deze stad is een walhalla voor de liefhebber van de Amerikaanse keuken. Eten is hier belangrijk en de culinaire geschiedenis gaat ver terug. Aan Chicago heeft de Amerikaanse keuken een aantal klassiekers te danken. Brownies, caramel popcorn en milkshakes zijn bijvoorbeeld in deze stad uitgevonden. Hier vind je alle recepten uit Illinois.
Maar als je in Chicago rondloopt zal je toch vooral gerechten tegenkomen die onmiskenbaar uit deze stad komen. De deep dish pizza is hiervan het bekendste voorbeeld, maar ook de zeer uitgebreide Chicago hot dog is niet te missen in het straatbeeld. Als je er hier een van besteld, vraag dan nooit of ze er ketchup op willen doen, dat is hier een doodzonde.
Ooit was in deze stad het grootste meatpacking district ter wereld te vinden en vlees speelt nog steeds een grote rol in de keuken van Illinois.
Immigranten
Zoals in de meeste grote steden in Amerika is Chicago opgedeeld in verschillende wijken. Iedere groep immigranten woonde in zijn eigen wijk en daar zie je nog steeds de vele verschillende invloeden van terug in de lokale keuken. Poolse immigranten zijn verantwoordelijk voor de bekende pierogies en Poolse worst wordt gebruikt in de Maxwell street Polish. Italiaanse invloeden zijn ook overduidelijk te zien, bijvoorbeeld in de eerder genoemde deep dish pizza, maar ook in de Italian beef sandwich, Giardiniera en Chicken vesuvio. Er wonen ook veel mensen met Griekse roots, die zijn weer verantwoordelijk voor gerechten zoals spinazie pie en flaming cheese.
Cocktails
Illinois is ook verantwoordelijk voor een aantal heerlijke cocktails. Uiteraard is er een cocktail naar de grootste stad vernoemd, de Chicago cocktail. De Mamie Taylor en Cohasset punch zijn hele oude cocktails en de paper plane is juist heel recent bedacht.
Broodjes
In Illinois houden ze van sandwiches. Zo heb je de eerder genoemde Italian beef sandwich en de Chicago hot dog. Een andere hot dog uit Illinois is de met bacon omwikkelde Francheezie. De mother in law is een hot dog broodje met chili en een rundvlees tamale. De bekende kok Anthony Bourdain noemde dit broodje ooit “disturbing in design, yet strangely compelling”. Ze hebben zelf een sandwich bedacht die zo volgestopt is dat je het broodje niet meer ziet, de horseshoe sandwich. Dit is een opengevouwen broodje met een hamburger, friet en kaassaus er op. Nog een andere sandwich uit deze streek die naar een schoen is vernoemd is de Gym shoe sandwich.
Chicago vs New York
De keuken van Chicago en New York hebben veel gemeen. Beide grote steden zijn smeltkroezen van culturen en hebben een lange culinaire geschiedenis. Veel gerechten hebben overeenkomsten, maar worden in de verschillende steden net iets anders gemaakt. Zo heeft New York een pizza met een dunne bodem en Chicago een dikke. De Mamie Taylor cocktail is in de vergetelheid geraakt en vervangen door de New Yorkse Moscow mule. En ook de Maxwell street Polish en de New York hot dog hebben wel erg veel gemeen.
Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Illinois? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.