Recepten uit Pennsylvania

 

Pennsylvania is een staat met een lange geschiedenis, en zijn keuken weerspiegelt dat. Van klassiek comfort food als pierogis en scrapple tot modernere creaties als Philly cheesesteak sandwiches en chicken pot pie, Pennsylvanians hebben een scala aan heerlijke opties om uit te kiezen.

 

Pennsylvania Dutch

De Pennsylvania Dutch keuken is een unieke culinaire traditie die zijn oorsprong vindt in de Duitse immigrantengemeenschap die zich in de 17e en 18e eeuw in Pennsylvania vestigde. De keuken combineert Duitse culinaire tradities met lokale ingrediënten, waardoor er een unieke en smakelijke keuken is ontstaan.

Een van de kenmerkende gerechten van de Pennsylvania Dutch keuken is scrapple, een soort gehaktbrood gemaakt van varkensvlees, maïsmeel en kruiden. Scrapple wordt geserveerd bij het ontbijt en wordt vaak gebakken en op smaak gebracht met stroop of appelmoes. Een ander populair gerecht is shoofly pie, de zoete taart heeft een plakkerige vulling en wordt vaak geserveerd met slagroom.

De Pennsylvania Dutch keuken heeft ook een sterke traditie van het inmaken van voedsel. Ingemaakte groenten zoals augurken en kool worden vaak geserveerd als bijgerecht bij de maaltijd. Chow-chow is een ingemaakte salade gemaakt van groenten zoals wortelen, kool en sperziebonen.

Soms is er ook Nederlandse invloed te vinden in het eten van de Pennsylvania Dutch, zo is meatloaf bijvoorbeeld ontstaan uit de Hollandse gehaktbal.

Philadelphia

Philadelphia is bekend geworden om zijn kenmerkende gerecht: cheesesteak sandwiches. Op een bakplaat gebakken dungesneden biefstuk wordt op een lang broodje geschept, samen met plakjes kaas, en daarna eventueel aangevuld met gegrilde uien of paprika. Het broodje werd voor het eerst gemaakt in de jaren 1930 en is sindsdien uitgegroeid tot populair street food in Philadelphia en ver daarbuiten. Behalve dit beroemde broodje heeft deze stad nog meer klassiekers zoals zachte pretzels, waterijs en hoagies. 


Italiaanse invloeden

Het noorden van Pennsylvania is ook beïnvloed door Italiaanse immigranten die hun eigen unieke culinaire tradities naar de regio brachten. Pizza is misschien wel het bekendste voorbeeld; plaatselijke pizzeria’s serveren enkele van de beste pizza’s van het land. Andere Italiaanse favorieten zijn chicken a la king, hoagies, stromboli, lasagne, ravioli, en nog veel meer.


Oost-Europese invloeden

In het zuidwesten van Pennsylvania hebben Oost-Europese immigranten ook hun stempel gedrukt op de plaatselijke keuken. Gerechten als pierogis zijn volop te vinden in Pittsburgh’s ‘Little Poland’. Een ander populair gerecht is haluski dat gemaakt wordt van kool en noedels. En kielbasa, een Poolse gerookte worst, wordt ook vaak in gerechten verwerkt. 

Amish

De Amish zijn een religieuze gemeenschap in Pennsylvania, die bekend staat om hun eenvoudige levensstijl, traditionele kleding en afwijzing van de moderne technologie. Hun eten is vaak gebaseerd op lokale en seizoensgebonden ingrediënten en is ook gericht op eenvoud en functionaliteit.

De gerechten hebben geen toeters en bellen. Suikerkoekjes, Amish kip en shoofly pie zijn bijvoorbeeld allemaal vrij eenvoudig, maar daardoor zeker niet minder lekker! Als je ze echt wil maken zoals de Amish dat doen, gebruik je geen elektriciteit.  De recepten worden vaak doorgegeven van generatie op generatie en zijn een belangrijk onderdeel van de Amish-gemeenschap en -cultuur.

Drinken

Pennsylvania heeft ook een aantal bekende drankjes die wereldwijd populair zijn, waaronder de Arnold Palmer, een mix van ijsthee en limonade die vernoemd is naar de beroemde golfer. Het drankje is ontstaan in Latrobe, Pennsylvania. De root beer float, ook wel bekend als een root beer milkshake komt hier ook vandaan. Dit is een klassiek Amerikaans dessert drankje dat bestaat uit root beer frisdrank met een bol vanille-ijs.

Ook scrapple juice is een traditionele drank uit Pennsylvania dat gemaakt wordt van de restjes van varkensvlees en maïsmeel. Birch beer, een frisdrank op basis van berken extract met een zoete, kruidige smaak, moet je ook echt eens proeven. En rond de feestdagen kan je een glaasje eggnog ook niet overslaan in deze staat. 

 

Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Pennsylvania? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.

Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 15 min
Wachten: 1 uur
Apple butter
20231019195529
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 10 min
Arnold Palmer
20200709151638
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 10 min
Bananensplit
20200718124107
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 5 min
Wachten : 24 uur
Big mac saus
20220604190730
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 min
Wachten : 1 uur
Chicken pot pie
20200709162531
Aantal plakken: 10
Bereidingstijd: 10 min
Wachten : 75 min
Gehaktbrood
20211124102132
Aantal stuks: 12
Bereidingstijd: 15 min
Wachten: 30 min
Peanutbutter cups
20230219134214
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 5 min
root beer float
20200706123445
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 15 min
Wachten: 40 min
Spaghetti taart
20240121200831
Aantal personen : 2
Bereidingstijd: 10 min
Wachten: 20 min
Stromboli

Stromboli

10 min
20231022195536
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 min
Texas Tommy
20221030162212