Recepten uit New York
New York is een grote smeltkroes van culturen, wat terug te zien is in de keuken van deze staat. New York City was voor veel immigranten de eerste stop in hun nieuwe land. Het eten hier is dan ook ontzettend divers, invloeden uit de hele wereld zijn terug te zien in het eten. Maar ook het soort eten waar New York bekend om staat loopt ver uiteen, van een eenvoudige hap van een street vendor tot chique gerechten in dure restaurants. We hebben ook ontzettend veel iconische gerechten te danken aan deze staat, van een traditionele Club sandwich, tot de een moderne klassieker als een Cronut.Â
Street food
Het leven in New York is snel, waardoor er niet altijd tijd is om te eten. De oplossing hiervoor zijn de karretjes met street food die overal te vinden zijn. Je kunt hier allerlei verschillende soorten eten krijgen zoals pizzapunten, falafel en de bekendste, de hot dog. Die eet je in New York met ui en zuurkool. Maar er wordt tegenwoordig ook steeds creatiever eten gemaakt, zoals de chopped cheese sandwich. En ook zijn er steeds meer foodtrucks met internationale gerechten voor een snelle hap.
Zoetigheid
Als zoetekauw kun je je hart ophalen in New York. De Cheesecake uit deze staat is waarschijnlijk de meest beroemde taart die hier vandaan komt. Maar ook de blackout cake is zeker een aanrader. Als je liever wat kleinere baksels wilt eten, kun je de black and white cookies of red velvet cupcakes nemen. In de zomer moet je vooral een ice cream sandwich of een stukje van een Baked Alaska eten want die komen hier ook vandaan. Â
Italiaanse immigranten
Nergens in Amerika zijn zoveel Italiaanse immigranten als in New York. De beste Italiaanse restaurants vindt je uiteraard in Little Italy in New York City. Het meest bekende gerecht uit deze keuken gerecht is waarschijnlijk de New York style pizza, met een dunne korst. Andere bekende voorbeelden zijn Spaghetti and meatballs, Penne a la wodka, Pasta Primavera en Wedding soup. Het grootste verschil tussen de keuken uit Italië en de Amerikaans-Italiaanse keuken is dat er veel meer vlees in wordt gebruikt. Vroeger was in Amerika vlees veel makkelijker verkrijgbaar, en dus goedkoper dan in Europa. Groenten daarentegen waren weer duurder. Chicken parmesan is daar een goed voorbeeld van. Die stamt af van de parmigiana, waarbij de aubergine is vervangen door kip.Â
Joodse immigranten
De Joodse gemeenschap heeft een grote invloed gehad op de keuken van New York. Tussen 1881 en 1921 emigreerden ongeveer 2,5 miljoen Joden naar Amerika, waarvan de meeste in het noordoosten van het land gingen wonen, waaronder New York. Ze wilden uiteraard graag kosher eten, waardoor er veel Joodse eetgelegenheden ontstonden. Door de loop der jaren zijn er gerechten ontstaan waar ook de Amerikaanse invloed in terug te zien is. Voorbeelden uit de Amerikaans-Joodse keuken zijn de bekende Matzeballensoep, gefilte fish en pastrami. Maar ook bagels hebben een Joodse oorsprong. Als je naar New York gaat moet je vooral de bagles en lox bestellen als ontbijt. Je krijgt dan een bagel met gepekelde zalm en roomkaas.Â
Chinese immigranten
Het fenomeen Chinatown kent iedereen wel. Er zitten er meerdere in New York City, namelijk in Queens, Brooklyn en Manhattan. Chinese immigranten gingen hier vroeger allemaal bij elkaar wonen en begonnen restaurants zodat ze konden eten als thuis. Nog steeds krijg je het beste Chinese eten in deze wijken. De grootste verschillen tussen de traditionele Chinese keuken, en de Amerikaans-Chinese keuken zit hem in het gebruik van groenten. Rauwe groenten zoals in de Chinese chicken salad, worden in China zelden gebruikt. En in Amerika waren andere soorten groenten voorhanden zoals broccoli, die in de beef and broccoli zit. Ook wordt er meer saus en deeg gebruikt in Amerika dan in China.Â
Cocktails
New York City heeft natuurlijk ook een geweldig nachtleven en dat heeft voor de uitvinding van de nodige cocktails gezorgd. De eerste waar je aan denkt bij deze stad is natuurlijk de Manhattan. De Cosmopolitan is ook niet weg te denken uit de bars van deze stad. Maar ook echte ouderwetse klassiekers als de Rob Roy en de Bloody Mary komen er vandaan. De Moscow mule is al een oude cocktail, maar is nu over de hele wereld weer hip. Als je voorkeur uitgaat naar een wat sterkere en traditionele cocktail, moet je zeker de New York whiskey sour eens proberen.Â
Luxe hotels
Eind 1800 was een hoogtepunt in de culinaire geschiedenis van New York City. De stad had veel rijke bezoekers. Luxe hotels als het Ritz-Carlton en het Waldorf-Astoria pakten daarom uit met sterrenchefs en ingewikkelde luxe gerechten die Europees moesten overkomen. Aan dat laatste hotel heeft de Waldorfsalade zelfs zijn naam te danken. Een deel van de gerechten uit deze hotels wordt nog steeds over de hele wereld gegeten zoals Eggs Benedict en Vichyssoise.