Recepten uit Louisiana
Louisiana heeft een hele eigen en typische keuken die net wat anders is dan die van de omringende staten. Er zijn veel invloeden van de Afrikaanse cultuur, maar je ziet in het eten ook veel terug van de vroegere Franse immigranten in de recepten uit New Orleans. Zo kan je in een café in deze stad zomaar ineens een cafe au lait bestellen. Louisiana was lang geleden onderdeel van een Franse kolonie, de staat is zelfs vernoemd naar de Franse koning Lodewijk XIV.
Louisiana heeft veel kustlijn en dat is terug te zien op de menukaart. Ze eten hier veel vis, krab en garnalen, bijvoorbeeld in stoofpotten zoals gumbo. Rijstgerechten zijn er ook veel te vinden. Bekende voorbeelden uit deze staat zijn jambalaya, dirty rice en red beans and rice. Rijstzaad werd in 1685 uit Madagascar meegenomen en naar Amerika gebracht. Louisiana was een van de eerste staten met rijstplantages, die vooral langs de Mississippi River lagen. Nu nog valt Louisiana in de top 3 van staten met de grootste rijstproductie van Amerika.
Cajun vs Creole
De Cajun zijn een bevolkingsgroep in Louisiana, die afstammen van Franse kolonisten die uit Canada moeten vluchten en in Louisiana terecht kwamen, ze werken hier vaak op het land. De term Creole wordt gebruikt voor allerlei soorten mensen met voorouders uit Europa, de roots van deze mensen liggen vaak in de stedelijke gebieden. Beide termen worden ook gebruikt om een bepaalde keuken aan te duiden die typisch is voor Louisiana en op elkaar lijkt. De verschillen in de gerechten zijn terug te leiden naar de oorsprong. Cajun heeft meer Franse invloeden bevalt pure producten en maakt meer gebruik van knoflook. Je vindt ook meer vlees en worst Cajun gerechten. Creole is meer een ratjetoe van invloeden, is minder netjes en maakt ook veel meer gebruik van tomaten, bijvoorbeeld in de tomaten jus. In deze gerechten kom je meer zeevruchten tegen.
Zoetigheid
Zoetigheid is er genoeg is deze staat. Je kan geen bezoek brengen aan New Orleans en de beignets overslaan. Een goed voorbeeld van een zoete lekkernij met een Franse oorsprong gecombineerd met de grondstoffen van Louisiana is de peacan praline. Een overheerlijk toetje dat uit deze regio komt, maar die je overal in Amerika op de menukaart kan tegenkomen is banana foster. Het klimaat in Louisiana is zo warm en vochtig, dat bananen er prima kunnen groeien.
Broodjes
Sandwiches kom je hier uiteraard net als in de rest van Amerika veel tegen. De bekendste is de po-boy. Het meest worden deze broodjes met garnalen gemaakt, maar je komt ook varianten met kip, rundvlees, alligator, eend, oesters of andere zeevruchten tegen. Op dit broodje doe je remoulade, de Amerikaanse versie van ravigottesaus. Je kan de saus bij alle kreeft- en visgerechten eten. De muffaletta sandwich is een typisch broodje voor New Orleans, dat we weer te danken hebben aan Italiaanse immigranten.
Cocktails
In Louisiana houden ze wel van een drankje. De bekendste cocktails zijn de totaal verschillende hurricane en de sazerac. De hurricane is een fruitige tropische cocktail die perfect is om te drinken in de schaduw op een warme dag, met wat jazzmuziek op de achtergrond. De sazerac is een sterkere cocktail met een meer uitgesproken smaak, die vooral gewaardeerd zal worden door de echte cocktail liefhebbers.
Mardi Cras
De inwoners van Louisiana zijn sociale mensen die wel van een feestje houden. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk Mardi Gras. Het carnaval van New Orleans en omstreken. Wat behalve een boel alcohol en kralenkettingen niet mag ontbreken op een Mardi Gras feest is een King Cake. In deze cake zit een plastic baby poppetje verstopt, die Jezus moet voorstellen en verwijst naar de katholieke oorsprong van het feest. Degene die hem in zijn stukje cake vindt, is de koning van de avond en moet het jaar erop het feest organiseren.
Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Louisiana? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.