Recepten uit Alabama

 

In het hart van de zuidelijke Verenigde Staten ligt Alabama en wordt daarom ook wel de “Heart of Dixie” genoemd. Alabama staat bekend om zijn vriendelijke inwoners en de traditionele zuiderse gastvrijheid. Hier wordt eten gedeeld en gevierd. De lokale keuken is sterk verbonden met het turbulente verleden van het Zuiden, waardoor eten voor vele Alabamians een diepgaande betekenis heeft.

 

Zuidelijke Gastvrijheid

Southern Hospitality is een begrip dat verwijst naar de warme, vriendelijke en gulle manier waarop mensen in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten gasten ontvangen. In Alabama zijn ze hier trots op en je ziet dit dan ook terug in de royale porties die je overal krijgt en de vanzelfsprekendheid om iedereen aan te laten schuiven aan tafel. Uiteraard met een lekker drankje erbij zoals een Alabama slammer. Hier draait alles om samen eten en het delen van heerlijke maaltijden met familie en vrienden. Eten wordt niet alleen met liefde bereid, maar ook met liefde gedeeld. 

Soul Food

De geschiedenis van de slavernij heeft een diepgaande invloed gehad op de keuken van Alabama. Soul food, met gerechten als gefrituurde kip of gefrituurde meerval, maïsbrood en collard greens, is ontstaan uit de gerechten die slaven maakten met beperkte ingrediënten. Het is een eerbetoon aan hun veerkracht en creativiteit. Een van de meest karakteristieke gerechten van Alabama, gefrituurde groene tomaten, komt hier ook uit voort. Tomaten  worden geplukt als ze nog groen zijn, omdat ze dan steviger zijn en beter in vorm blijven als je ze frituurt. Er bestaat ook een bekend boek, later verfilmd met Kathy Bates, genaamd “Fried Green Tomatoes” waarin de keuken van Alabama uitgebreid aan bod komt.

Barbecue

Als je van barbecue houdt kun je hier net als in de meeste zuidelijke staten je hart ophalen met bijvoorbeeld pulled pork en spareribs. Maar wat Alabama op barbecue gebied echt onderscheidt van de omliggende staten, is witte barbecuesaus. Een barbecuesaus op basis van mayonaise. Het maakt je barbecuegerechten net wat anders dan anders en is vooral lekker bij varkensvlees en kip. In Alabama eten ze graag samen en dat is met barbecueën niet anders. Vrienden en familie komen samen en er wordt flink uitgepakt met bijgerechten zoals mac and cheese, coleslaw en aardappelsalade.

Eenvoud

Alabama is een van de armere staten van Amerika. Wat er in resulteert dat er gekookt wordt met in deze regio betaalbare ingrediënten zoals maismeel, tomaten en rijst. Maar het ontbreken van luxe ingrediënten betekent niet dat de gerechten minder lekker of creatief zijn. Veel inwoners van Alabama zijn opgegroeid met de simpele tomaten sandwich die heerlijk is in al zijn eenvoud. Een andere manier om met weinig middelen iets lekkers op tafel te zetten is door nose-to-tail te koken. Vrijwel elk deel van een dier wordt gegeten. Zo wordt orgaanvlees verwerkt in gerechten zoals livermush en chitlins.

Zoetigheid

In Alabama is genoeg zoetigheid te vinden. De bekendste taart uit deze staat is de Lane Cake. Een erg uitgebreide taart met verschillende lagen cake en een vulling van rozijnen, pecannoten, kokos en wat bourbon, allemaal afgetopt met laag glazuur. Een stuk eenvoudiger is het zoete Alabama pecanbrood. Dit zoete pecanbrood heeft meer weg van een brownie dan van brood staat zo op tafel en kan zowel als ontbijt of als dessert gegeten worden. De bekende pecan pie wordt hier ook veel gegeten. Ook heeft Alabama zijn eigen variant op de cinnamon roll, namelijk de iets minder zoete orange roll waarin sinaasappel wordt verwerkt in plaats van kaneel.

Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten uit Alabama? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.

Aantal stuks: 25
Bereidingstijd: 15 min
Wachten: 15 min
Pindakaaskoekjes
20231029192436
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 5 min
Wachten : 24 uur
Witte barbecuesaus
20220417133753