Eten in de Zuidelijke staten van Amerika
In de Deep South is het barbecue dat de klok slaat. Ik kreeg in Nashville ooit ergens een rondleiding. Toen we ergens stonden te wachten vroeg een dame uit de groep aan de gids of hij nog een goede restauranttip had. Of ze van barbecue hielden? Was zijn vraag. ‘Liever niet, in verband met de kinderen’ antwoordde de vrouw. De gids krabde zich eens goed achter zijn oren, dacht even na en gaf vervolgens twee barbecue restaurants als antwoord. Iets anders kon hij zich niet indenken. Er zijn twee verschillende stijlen van barbecueën in de Deep South, waaronder Memphis-style (droog gewreven met kruiden), North Carolina-style (met een saus op basis van azijn). Barbecue is vaak erg kruidig, bijvoorbeeld het broodje pulled pork. Dus een extra doosje maagzuurremmers meenemen is geen overbodige luxe als je het gaat om eten in de Zuidelijke staten van Amerika.
Fried chicken
In de Zuidelijke staten van Amerika houden ze erg van frituren. Met name kip, Kentucky is er beroemd om. Fried chicken is een iconisch gerecht uit de Zuidelijke keuken en is wereldberoemd geworden. Het wordt meestal bereid door kip te paneren en te frituren tot het krokant en goudbruin is. Er zijn verschillende variaties van fried chicken, maar het is vaak gekruid met zout, peper en cayennepeper voor extra pit. Het wordt vaak geserveerd met biscuits, maïsbrood, coleslaw en macaroni en kaas.
Zoetigheid
De Zuidelijke keuken staat ook bekend om zijn heerlijke zoete lekkernijen. Pecan pie is een bekend dessert dat vaak wordt geassocieerd met de Deep South. Het is een taart gemaakt van pecannoten, siroop, suiker en boter en wordt geserveerd met slagroom. Peach cobbler is een ander populaire zoete traktatie en is gemaakt van perziken en een laagje van boter, suiker en bloem. Ontbijten doe je hier met wafels. De meeste hotels hebben een wafelstation in de ontbijtzaal staan. Uiteraard eet je deze met veel stroop. Op elke straathoek vind je ook een Waffle House, dus ook de rest van de dag kan je wafels eten. Probeer als diner bijvoorbeeld eens de bijzondere combinatie van wafel met gefrituurde kip.
Overal waar je komt is sweet iced tea te krijgen, dit is mierzoet. Gelukkig verkopen ze ook vaak een ongezoete variant, dit doen ze zodat je er zelf zoetjes in kan doen.
BOURBON en TENNESSEE WHISKEY
Bourbon en Tennessee whiskey zijn twee van de meest iconische dranken uit de zuidelijke staten van Amerika. Beide worden gemaakt van minimaal 51% maïs en worden gerijpt in verkoolde eikenhouten vaten. Hoewel beide soorten whiskey vergelijkbaar zijn, zijn er toch verschillen tussen de twee. Bij Tennessee whiskey wordt namelijk een ander filterproces gebruikt. Bourbon wordt met name gestookt in Kentucky, maar kan in principe overal in Amerika gemaakt worden. Tennessee whiskey moet, zoals de naam al zegt, echt uit Tennessee komen. Het kan worden gedronken als een whisky puur, met ijs, of als een belangrijk ingrediënt in veel cocktails, zoals de Lynchburg lemonade en de Tennessee tea cocktails. Maar je kan er ook mee koken, zoals gehaktballentjes of broodpudding.
Cajun en Creoolse keuken
De Cajun- en Creoolse keukens zijn beide afkomstig uit Louisiana en worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben enkele subtiele verschillen. Beide keukens maken gebruik van kruidige en pittige smaken en zijn beïnvloed door Franse, Spaanse en Afrikaanse keukens. Creoolse gerechten worden vaak bereid met meer tomaten, terwijl Cajun-gerechten meer gebruik maken van specerijen zoals cayennepeper en paprika. Gumbo is een klassiek Creools gerecht met rijst, okra, selderij, paprika en andere groenten en vlees of vis. Jambalaya is een ander rijstgerecht dat typisch Cajun is en vaak wordt bereid met worst, kip, garnalen en groenten.
Wil op de hoogte blijven van alle nieuwe Amerikaanse recepten uit deze staat? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.