Eten in Alaska

 

Alaska is een staat in het noordwesten van de Verenigde Staten, bekend om zijn prachtige natuur en wildlife. Maar wist je dat Alaska ook een rijke lokale keuken heeft? Hoewel je misschien niet naar Alaska gaat voor het eten, kan je hier toch positief verrast worden door de lokale gerechten.

 

Zalm, zalm en nog eens zalm

Als je van zalm houdt, dan is Alaska de plek voor jou. Wilde zalm zwemt hier in overvloed en komt in veel gerechten voor. Er zijn verschillende soorten zalm die je hier kan proberen, waaronder de koningszalm, coho-zalm en sockeye-zalm. De zalm wordt vaak gegrild, gerookt of gebakken geserveerd. Maar ook de kabeljauw is een populaire vis in Alaska en wordt vaak gefrituurd of gebakken.

In Alaska vind je ook een grote verscheidenheid aan krab, waaronder de bekende king crab. Deze krab kan wel meer dan 2 meter breed worden en wordt vaak gekookt geserveerd met gesmolten boter. Maar ook de tanner crab en de dungeness crab zijn populaire krabsoorten in Alaska.

Wild

Doordat er in Alaska veel gejaagd wordt, kan je ook vlees op het menu tegenkomen dat je niet kent. Zo wordt er bijvoorbeeld eland of beer geserveerd, dat boordevol proteïne zit en nodig is als je in het ruige binnenland woont. Rendiervlees is ook niet ongewoon en wordt vaak gebruikt om worsten van te maken. Deze worsten zijn pittig en worden vaak bij het ontbijt geserveerd.

Bier van kraakhelder water

Alaska heeft een grote biercultuur en dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het water hier kraakhelder is. Veel brouwerijen in Alaska maken gebruik van dit schone water om hun bier te brouwen. De meeste bieren zijn geïnspireerd op Europese bieren, maar je vindt ook experimentele bieren.

Bessen

In Alaska groeien veel bessen, waaronder bosbessen, cranberries en salmonberries. Deze laatste bessoort is uniek voor Alaska en lijkt op gele frambozen, maar heeft een totaal andere smaak. Kruisbessen doen het ook goed in het klimaat van Alaska. Van al die bessen wordt vaak jam gemaakt, maar bessentaart is natuurlijk ook lekker. De oorspronkelijke inwoners van Alaska maakten er ijs van, Akutaq genaamd. Dit ijs is echter niet te vergelijken met het Italiaanse schepijs dat wij kennen, want er zit ook rendiervet en gemalen vis in.

Wil je geen recept uit Alaska missen? Volg de Amerikaanse Keuken dan op Pinterest.

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 20 min
Wachten: 1 uur en 15 min
Bosbessen pie
20230506101308
Aantal personen: 1
Bereidingstijd: 5 min
Duck fart
20221120202915
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 5 min
Wachten : 24 uur
Ranch dressing
20220731132626
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 min
Zalm burgers
20230529200103