Regio’s

Wat is nou typisch Amerikaans eten? Als ik aan mensen vertel dat ik een kookblog heb met alleen maar Amerikaanse recepten, wordt er al snel gedacht dat ik alleen maar hamburgers en hotdogs maak. Maar hoewel dat op zijn tijd best lekker is, is Amerikaans eten zoveel meer dan alleen fastfood. Als ik vervolgens een aantal bekende Amerikaanse gerechten noem zoals jambalaya, eggs Benedict, chili en Caesar salad noem, kent iedereen ze. Als je je eenmaal in de Amerikaanse keuken verdiept, gaat er een wereld voor je open, letterlijk. Want nergens is de keuken zo divers, het is een echte smeltkroes met invloeden uit de hele wereld.

Nederland past qua oppervlakte ruim 230 keer in Amerika. Het is dan ook niet gek dat er verschil zit in de Amerikaanse keuken per regio. De geschiedenis en ligging zijn per gebied erg verschillend en dat proef je. Ga je op vakantie naar een bepaalde regio en wil je weten wat je te wachten staat op culinair gebied? Of ben je gewoon benieuwd waarin de regio’s van elkaar verschillen? Klik op een regio op onderstaande kaart.

 


 

 

Een stukje geschiedenis

De Amerikaanse keuken is een echte wereldkeuken in één land. Amerika is gebouwd door migranten uit veel verschillende landen, die allemaal hun eigen recepten meenemen naar hun nieuwe land. Maar op hun nieuwe plek groeiden vaak andere planten en er was ander vee. Waardoor gerechten werden aangepast en een heel eigen leven gingen leiden. Native Americans wisten natuurlijk al als geen ander hoe je met de oogst van Amerikaanse bodem moest koken, waardoor ze veel eerlijke en eenvoudige gerechten aten. De nieuwe bewoners van Amerika haalden hier soms ook hun inspiratie vandaan. In Amerika groeit bijvoorbeeld veel maïs en van oorsprong weinig graan. Daarom is in veel van oorsprong Engelse en Duitse gerechten bloem vervangen door maismeel, zoals de natives dat ook doen. Een mooi voorbeeld van die combinatie is het nagerecht Indian pudding. 

 

Populaire ingredienten

Als je kijkt naar wat de meest gebruikte ingrediënten zijn in de Amerikaanse keuken, is dat helemaal niet zo ongezond als je in eerste instantie zou verwachten.

 • Mais

  Maïs groeit veel in Amerika en  wordt dus vaak gebruikt. Hierbij kun je denken aan maïskolven en corn chowder. Maar maïs wordt ook veel gebruikt in stoofpotten en ovenschotels. Er wordt ook maïsmeel van gemaakt en dat wordt weer gebruikt om maïsbrood en tortilla’s van te maken. Maïs wordt ook verwerkt in producten zoals maisstroop en maïszetmeel, ideaal voor snoep. 

 • Aardappelen

  Aardappelen zijn een basisvoedsel in de Amerikaanse keuken en worden op verschillende manieren bereid. Gebakken als friet zijn een bijgerecht voor je hamburgers of sandwiches. Aardappelpuree is een klassieker bij Thanksgiving dinners, vaak overgoten met jus. Aardappelsalade is een populaire keuze bij zomerse barbecue feesten.

 • Rijst

  Rijst heeft een interessante geschiedenis in de Verenigde Staten. Rijst werd voor het eerst geïntroduceerd in South Carolina rond het einde van de 17e eeuw. Het klimaat en de geografische omstandigheden in de regio bleken ideaal en sindsdien wordt het vooral in die regio veel gegeten, met als bekendste voorbeeld Jambalaya. Hawaiianen zijn ook dol op rijst, maar daar komt dit voort uit de periode dat het bezet werd door Japan. 

 • Bonen

  Bonen zijn ook een vast onderdeel van de Amerikaanse keuken. Er is veel meer keuze in bonen en ze hebben vaak meer smaak en een betere bite dan bij ons. Vooral in de onderste helft van Amerika wordt er veel mee gekookt. In de cajun en creole keuken, maar natuurlijk ook vooral in Tex-Mex gerechten. Amerikaans eten met een Mexicaanse invloed leverde heel veel chili varianten op. 

 • Kip

  Kip is ook een favoriet in de Verenigde Staten en wordt bereid als gegrilde kip, gebakken kip, gefrituurde kip, kipnuggets en natuurlijk als toevoeging in soepen, pasta en stoofschotels. Het is een van de meest veelzijdige ingrediënten in de Amerikaanse keuken, want zelfs op veel sandwiches is het onmisbaar.