Ingredienten

½ ui
500 gr rundergehakt
80 gr paneermeel
1 ei
2 el ketchup
1 teen knoflook
1 tl Worcestershiresaus
¼ tl mosterdpoeder
Peper en zout
Boter om in te bakken
Voor de saus:
½ ui
2 tenen knoflook
250 gr champignons
30 gr boter
2 el bloem
350 ml runderbouillon
2 tl Worcestershiresaus
¼ tl uienpoeder
Peper en zout
Optioneel: Peterselie
De Salisbury steak komt niet uit Salisbury Engeland, maar uit Missouri. Het is ook helemaal geen steak maar een platte gehaktbal met champignonsaus. Hij is genoemd naar de bedenker van dit gerecht, James Salisbury. Dit was een arts die eind 1800 het eten van vlees promootte.

Bereiden

1.Snipper de halve ui en kneed deze met alle andere ingrediënten voor de steak door elkaar. Vorm hier vier stevige gehaktballen van en duw ze plat tot een ovaal van ongeveer 2 centimeter dik.
2.Smelt de boter in een braadpan op middelhoog vuur en bak de steaks kort aan beide kanten tot ze bruin zijn. Ze hoeven nog niet gaat te zijn. Haal de steaks uit de pan en leg ze opzij.
3.Snij de andere ui voor de saus in halve ringen en pers de knoflook uit. Fruit deze een paar minuten in dezelfde pan tot de ui glazig wordt. Snij ondertussen de champignons in plakjes en bak ze een paar minuten mee.
4.Smelt de boter bij de champignons in de pan en roer de bloem hier doorheen, blijf even roeren en giet dan beetje bij beetje al roerend de runderbouillon in de pan. Roer vervolgens de Worcestershiresaus en de kruiden ook door de saus.
5.Doe de steaks terug in de pan bij de saus en doe de deksel erop. Laat alles op laag vuur ongeveer 10 minuten pruttelen.
6.Bestrooi eventueel met wat peterselie voor het serveren.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet geplaatst