Ingredienten

1 kalkoen van 3,5 kg
4 sneetjes wit brood
1 pastinaak
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 winterpeen
200 gr roomboter
250 ml witte wijn
250 ml kippenbouillon
1 citroen
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
2 takjes salie
1 tl zout
1 tl peper
Keukentouw of sateprikkers
Braadslee met rooster
Vlees kernthermometer
Aluminiumfolie
Als je aan een Amerikaans kerst- of thanksgiving diner denkt, dan denk je automatisch aan een grote gevulde kalkoen als indrukwekkend middelpunt. De vulling kan je makkelijk aanpassen naar je eigen smaak, knolselderij of een appel zijn ook erg lekker om in de vulling te verwerken. Vergeet niet om de kalkoen regelmatig met boter te bedruipen, zo blijft hij lekker sappig.

Bereiden

1.Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 175 ºC.
2.Scheur het brood in stukjes. Schil en snij de pastinaak, ui, bleekselderij en de winterpeen fijn. Pers de citroen uit. Snij de rozemarijn, tijm en salie fijn.
3.Meng alle groenten met het brood, gehakt, citroensap en de helft van alle kruiden.
4.Schep de vulling in de holte van de kalkoen. Maak de holte dicht met keukentouw of sateprikkers. Leg de kalkoen in de braadslee.
5.Smelt de boter. Meng dit met de wijn, kippenbouillon en overgebleven kruiden. Giet het mengsel over de kalkoen in de braadslee. Prik een vleesthermometer in het midden van de kalkoen en zet hem in de oven.
6.Bedruip iedere 40 minuten kalkoen goed met het botermengsel uit de ovenschaal.
7.De kalkoen is na ongeveer 3 uur gaar. Hij is goed als de temperatuur van de stuffing 74 ºC is.
8.Haal de kalkoen uit de oven en laat het vlees minimaal 15 minuten rusten onder aluminiumfolie voor je hem aansnijdt.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet geplaatst