Ingredienten

60 gr boter
50 gr lichtbruine basterdsuiker
100 gr bloem
½ tl baking soda
¼ tl zout
¼ tl kaneel
1 eidooier
120 gr gedroogde vijgen
40 ml water
40 ml sinaasappelsap
Mixer
Staafmixer
Vershoudfolie
Bakpapier
Deegroller
Fig Newtons bestaan al meer dan 130 jaar. De F. A. Kennedy Steam Bakery uit Massachusetts is ooit begonnen met de massaproductie van dit koekje wat bijdroeg aan de populariteit ervan.

Bereiden

1.Mix de boter en de suiker door elkaar. Voeg vervolgens de bloem, baking soda, zout, kaneel, eidooier en de vanille extract toe en kneed met de hand goed door elkaar. Vorm een bol van het deeg en pak deze in met vershoudfolie. Leg het deeg ongeveer een half uur in de koelkast.
2.Snij ondertussen de gedroogde vijgen in stukjes. Doe deze met het water en het sinaasappelsap in een pan en breng aan de kook. Laat vervolgens op laag vuur ongeveer een kwartier pruttelen tot de vijgen zacht geworden zijn. Pureer de vijgen met een staafmixer tot een gladde puree.
3.Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
4.Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30x15cm. Snij hier vier stukken van in de korte weg.
5.Maak met het vijgenmengsel in het midden van iedere stuk deeg een lange streep met vulling. Vouw eerst een kant over de vulling en vouw vervolgens de andere kant daar weer overheen. Druk voorzichtig aan.
6.Leg alle vier de stukken met de naad naar onderen op de bakplaat. Bak ongeveer 15 minuten.
7.Haal uit de oven en snij direct terwijl ze nog warm zijn in 3 stukken. Laat eerst kort afkoelen op het bakblik en daarna op een rooster.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet geplaatst